Burgemeester Heerde en Oldebroek feliciteren Nederlands Turnkampioenen.

Heerde/Oldebroek, 1 juni 2017

Burgemeesters Heerde en Oldebroek feliciteren Nederlands turnkampioenen Samira Blok en Jasmijn Koele. Samira Blok uit Heerde en Jasmijn Koele uit Oldebroek werden donderdagavond 1 juni gehuldigd als Nederlands turnkampioen derde divisie. Dit gebeurde tijdens hun training in de Faberhal in Heerde. De meisjes, beiden negen jaar oud, werden verrast door burgemeester Inez Pijnenburg-Adriaenssen van Heerde en burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek. In het bijzijn van hun teamgenoten ontvingen Samira en Jasmijn van hen bloemen, een cadeaucheque en een oorkonde.

 

Sprong en vloer

Samira Blok en Jasmijn Koele turnen allebei bij gymnastiekvereniging Pegasus uit Heerde. Beiden doen ze mee in de derde divisie van het Nederlands turnkampioenschap. Samira en Jasmijn zijn in deze categorie Nederlands Kampioen geworden op een eigen turnonderdeel. In de landelijke toestelfinale won Samira het onderdeel ‘sprong’ en Jasmijn ‘vloer’.

 

Lange weg

Voordat je mee mag doen aan de landelijke toestelfinale, heb je al een lange weg afgelegd. Zo moet je eerst een van de besten zijn in de verschillende regiowedstrijden. Vervolgens kun je je via de districtsfinale plaatsen voor de landelijke halve finale. Hierin kunnen de beste negen turnsters een ticket bemachtigen voor de landelijke finale (NK Meerkamp 3e divisie). In deze finale kunnen de beste twee turnsters zich kwalificeren voor de landelijke toestelfinale (NK Toestel 3e divisie).

Aan het begin van het wedstrijdseizoen zijn er bijna 500 turnsters ingeschreven in de derde divisie, in de leeftijdscategorie van Samira en Jasmijn.

 

Samira Blok

Samira turnde vorig seizoen nog in de vierde divisie. Doordat ze zich sterk ontwikkelde tijdens de trainingen werd besloten om haar dit seizoen in de derde divisie in te schrijven. Dat bleek niet onverdienstelijk want Samira werd districtskampioen. In de NK-finale Meerkamp greep ze met een miniem verschil van 0,066 punt net naast de prijzen, ze werd vierde. Op het NK Toestel behaalde Samira op het onderdeel vloer de bronzen medaille en stond ze naast haar trainingsmaatje Jasmijn Koele op het podium. Lang bleef het goud niet uit, met een score van 13.716 op het onderdeel sprong mocht Samira de eerste plek op het podium betreden. ‘Het is zo mooi om te zien hoe goed Samira het doet’, zegt burgemeester Inez Pijnenburg van Heerde. ‘We hebben veel goede sporters in onze gemeente, maar het komt niet vaak voor dat ze op negenjarige leeftijd al zo goed zijn. Dat belooft wat voor de toekomst!’

 

Jasmijn Koele

Ook Jasmijn turnde vorig seizoen op een lager niveau; de vijfde divisie. Ze maakte de overstap naar Gymnastiekvereniging Pegasus en gezien haar talent is de keuze gemaakt om haar twee divisies hoger in te schrijven. Direct vanaf de eerste kwalificatiewedstrijden bleek dit de juiste beslissing. Jasmijn werd één keer eerste en twee keer tweede. Haar landelijk debuut werd een groot succes, in de halve finale Meerkamp eindigde ze als tweede en pakte ze de hoogste notering op het onderdeel vloer.

Op het NK Toestel bleef Jasmijn haar topniveau vasthouden en won ze met een score van 14.367 de gouden medaille. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ‘Wij zijn enorm trots op Jasmijn; een geweldige prestatie. Het is mooi dat Oldebroek met Jasmijn ook in déze tak van sport op nationaal niveau meedoet. Een sport die misschien minder in beeld is, maar wel een hele mooie sport met veel techniek en expressie.’

thumbnail_Turnkampioenen